Zašto je učenje na maternjem jeziku efikasnije nego učenje na engleskom ili nekom drugom jeziku?

Jedan od glavnih uslova uspeha u današnjem poslovnom svetu jeste spremnost na stalno usavršavanje.

Na prvi pogled čini se da su mogućnosti za učenje do sada najbolje, na internetu postoji veliki broj online kurseva i akademija za sticanje znanja iz najrazličitijih poslovnih oblasti.

Jezik na kome razmišljamo

Ipak, većina kurseva koji se nude napisani su na engleskom ili nekom od svetskih jezika i kreirani za specifična tržišta. Za polaznike iz drugih govornih područja i sa drugih tržišta to i nije baš najbolje rešenje. 

Naime, Uneskov Global Education Monitoring izveštaj donosi zaključak da je učenje na maternjem jeziku efikasnije, potpunije i kvalitetnije nego učenje na nekom drugom jeziku, bez obzira na to koliko taj jezik dobro govorite.

Donosimo vam:

5 razloga zbog čega je usavršavanje na maternjem jeziku učinkovitije od učenja na drugim jezicima

1. Znanja se lakše usvajaju na jeziku na kome razmišljamo

Jezik koji koristite u svakodnevnoj komunikaciji, na kome mislite i na kome sanjate jeste najbolji način za usvajanje novih znanja i veština, što potvrđuje i Uneskovo istraživanje.

Zbog čega?

Učenje novih stvari već je samo po sebi teško i zahteva napor. A ukoliko ih učimo na jeziku koji nije naš maternji, onda se sve dodatno komplikuje. Jednostavno, kada učite na jeziku koji govorite od detinjstva, vi nove stvari primate neposredno. Sa druge strane, kada učite na stranom jeziku, niste u prilici da se koncentrišete samo na ono što učite, već morate da tražite nepoznate reči, imate poteškoća kada treba da se pismeno ili usmeno izrazite i zbog toga vaše učenje nije dovoljno dobro.

2. Bez gubljenja vremena na razumevanje drugog jezika – ono je rezervisano za učenje novih znanja i veština

Istraživanja su pokazala da, kada nove stvari savladavate na sopstvenom jeziku, za kraće vreme postižete kvalitetnije rezultate. Drugim rečima, takvo učenje je efikasnije.

Zašto?

Bez obzira na to koliko dobro govorite strani jezik, vi ćete uvek u svojoj glavi rečenice na njemu prevoditi na svoj maternji. Dodajte tome i napor da razumete to što čitate, da to upamtite i savladate i videćete da je vaš mozak prinuđen da radi sa više kapaciteta. Zbog toga se brže umarate, fokus i koncentracija vam slabe, a rezultati izostaju. Jednostavno, kada učite nešto novo iz programiranja, biznisa ili marketinga, potrebno je da vam sva pažnja bude usmerena na materiju, a ne da se troši i na razmišljanje o jeziku.

Efikasnije učenje

3. Postižu se bolji rezultati na testovima

Da li znate da praćenje lekcija na jeziku koji nije maternji ima i negativne efekte na učenje?>

Prema Uneskovom izveštaju, oni koji su učili na jeziku koji ne govore u svakodnevnom životu ostvarivali su lošije rezultate na testovima, dok su oni koji su lekcije pohađali na maternjem jeziku postizali znatno bolje rezultate. Maternji jezik je čak sjajno pomoćno sredstvo za učenje i stranog jezika. Oxford University Press izveštaj potvrđuje da su najbolji rezultati u učenju engleskog kao stranog jezika postignuti u onim slučajevima kada su se učenici pomoću maternjeg jezika upoznavali sa engleskim.

4. Učenje je prilagođeno mentalitetu i kulturi

Kada prelazite materijale na svom maternjem jeziku, njihova prednost nije samo u tome što bez poteškoća možete da pročitate i razumete značenje svake reči već i u tome što su oni u potpunosti prilagođeni kulturološkoj situaciji.

Primeri, ton izlaganja, način na koji se predstavljaju činjenice – sve je prilagođeno polaznicima iz određenog kulturnog kruga i njihovom mentalitetu, zbog čega ih oni primaju bez dodatnog napora, a njihovo učenje postaje efektnije.

5. Učenje na maternjem jeziku donosi najbolje rezultate kada je materija prilagođena tržištu na kom se nalazite

Obratite pažnju na ovu stavku. Da biste postigli maksimalne rezultate, važno je da je dobro zapamtite.

Prilikom usvajanja stručnih i poslovnih znanja na stranim jezicima neretko dolazi do problema jer su ona uglavnom prilagođena tržištima na kojima se ti jezici govore. Ta tržišta razlikuju se po pravnim normama, poslovnim praksama ili tehnološkim standardima od onog na kojem se polaznik nalazi i zato takva znanja nisu primenjiva, a od njih nemaju koristi ni polaznici ni kompanija.

Učenje na maternjem jezuku daje najbolje rezultate


Kako to u praksi izgleda?

Na primer: Ukoliko živite u Srbiji i usavršavate se iz oblasti nekretnina putem kursa na engleskom jeziku kreiranom za američko tržište, takva znanja vam neće biti od koristi jer su zakoni o nekretninama koji važe u SAD drugačiji od onih u našoj zemlji. Zato bi najidealnija situacija bila kada bi materijali za usavršavanje bili na vašem maternjem jeziku, ali istovremeno prilagođeni tržištu i zemlji u kojoj se nalazite.

CA kursevi na srpskom jeziku prilagođeni našem tržištu

Na CompanyAcademy svakoj kompaniji je dostupna online platforma za usavršavanje zaposlenih prilagođena njenim potrebama. Ona prati standarde najboljih svetskih platformi za učenje na daljinu, takozvanih Learning Management System platformi, ali je njena prednost u tome što donosi originalne kurseve na maternjem jeziku, specijalno kreirane za ovo tržište, i koji su u skladu sa trenutnom poslovnom situacijom u zemlji. CA platforma kompanija daje i mogućnost dodavanja sopstvenih kurseva, što obuku čini još personalizovanijom i usklađenijom.

CA kurseve su kreirali provereni eksperti, čija su znanja i iskustva ispitana u praksi, ljudi sa naših prostora koji su svoje praktično i predavačko iskustvo sticali širom sveta, ali su ga obogatili konkretnim primerima specifičnim za ovo podneblje i pretočili ga u ove kurseve.

Baš zato su CA kursevi izbor ozbiljnih kompanija koje su lideri u svojim branšama.

Zahvaljujući CompanyAcademy zaposleni mogu da se u potpunosti posvete učenju, sigurni da je znanje koje usvajaju aktuelno i odmah upotrebljivo na njihovom poslu. Obezbedite svojim zaposlenima primenjiva znanja po svetskim standardima.

Obezbedite svojim zaposlenima primenjiva znanja po svetskim standardima. Pozovite CA Learning eksperte i saznajte više o kursevima koji su vam na raspolaganju »

Kategorije

Podelite članak